luni, 17 iunie 2013

VESTIMENTATIA IN CHINA ANTICA

VESTIMENTATIA IN CHINA ANTICA

Fiecare dinastie chineza a avut propria cultura prin care s-a facut remarcata.Culoarea si designul au dat aspectul unei civilizatii de factura chineza.
Costumele din China antică erau embleme ale tradiției chineze, precum și un element esențial în istoria și cultura fiecarei dinastii. Costumul a  menținut un loc important în cultura chineză pentru mai mult de trei mii de ani. Cultura din China este veche și bine stabilita, strălucitoare și impresionanta. Costumele sunt, deasemenea, magnifice și pline de culoare.
Au fost multe dinastii a lungul istoriei Chinei, fiecare având propriul stil unic de vestimentatie. Și fiecare stil se schimba sau disparea imediat ce   dinastia -sa schimbat sau a fost înlocuita. Odată cu apariția unei noi dinastii și progresia in timp, costumele au fost revolutionate. Stilul a fost clasic și conservator în perioada dinastiilor Qin și Han luxuriante și pline de farmec, în timpul dinastiei Tang, delicat si rafinat în timpul dinastiei Song, grațios și magnific în timpul dinastiei Ming, și foarte complicate în timpul dinastiei Qing. Costume stilizate au  apărut pentru prima dată în perioada Împăratul Galben, Yao și Shun . Caractere chinezești au fost inventate în perioada antica Shang Yin.
Vestimentatia era aleasa in functie de momentul zilei, de eveniment sau de semnificatia zilei.  


DINASTIILE QIN SI HAN 

 În timpul dinastiilor Qin și Han, schimbăriLle  în stilul vestimentar au fost dramatice. Împăratul Qin, care a fost influențat de conceptul Yin și Yang, precum si de teoria celor cinci elemente, crede că dinastia Qin s-ar supune dinastiei Zhou ca apa care stinge focul. Prin urmare, pentru ca dinastia Zhou a fost "focul superior  aurului, culoarea acestuia fiind roșu," culoarea preferata a dinastiei Qin a fost negru, deoarece culoarea neagră a fost asociat cu apă. Astfel, în timpul dinastiei Qin, negru era superior  culorilor pentru a simboliza puterea de apă, astfel încât haine și podoabe au fost toate de culoarea neagră. În timpul celor două sute de ani de dinastiei Han de Vest, "stilul întunecat" a continuat pentru îmbrăcăminte și podoabă. Caracteristicile sale au fost:  pălării tip greiere, haine roșii, decolteurile înclinate, decoratiuni din  jad agățate, și pantofi roșii. Termenul general pentru acest stil de îmbrăcăminte a fost "haine budiste", și este de fapt un strat peste strat. Vestimentatia de la Curtea a fost de culoare neagră. În ceea ce privește haina oficiala utilizata în efectuarea ritualuri de sacrificiu, a fost tivita cu roșu. Singura modalitate de a spune rangul unei persoane sau poziția în societate a fost de culoarea și calitatea de haine - nu a existat nici o diferenta in stilul de îmbrăcăminte purtate de oficiali guvernamentali și oameni obișnuiți. Au existat două tipuri de haine, clasificate în funcție de stilul din  partea din față a hainei. Un stil  cu o deschidere diagonală, în cazul în care materialul a fost înfășurat într-o diagonală de la guler la sub braț, iar celălalt a avut o deschidere direct în jos in  față. Deoarece acest stil de îmbrăcăminte a fost lung și liber, a fost un stil popular pentru bărbați.

Dinastia  Han de Est a început la 25 d.Hr. și sa încheiat în 200 d.Hr., în timpul perioadei imparatului Guangwu , rosu a fost considerată ca fiind culoarea cea mai respectuoasa, așa cum este deviza dinastiei Han "virtute de  foc." Până la al doilea an al perioadeiYongping , roșu era încă popular , dar un strat interior alb trebuit să fie purtat atunci când efectuează ritualuri de sacrificiu. Acest strat alb a fost tivita cu roșu, care era  asortat cu șosete roșii și pantofi. Oficialii guvernamentali erau îmbrăcati în culori care au fost potrivite cu  anotimpurile , în conformitate cu teoria celor cinci elemente. Au avut loc ceremonii pentru a se ruga în funcție de cele patru anotimpuri. La începutul primăverii, s-ar organiza o ceremonie în suburbiile de est, și sate și îmbrăcăminte ar fi avut o culoare gri-verde. La începutul verii, ceremonia va avea loc în suburbiile sudice, și  costumele  ar fi in  roșu. La începutul toamnei, vestimentatia ar fi galbena, și la începutul iernii, totul ar fi negru. Potrivit Istoria dinastiei Song, "dinastia Han a moștenit stilul dinastiei Qin. Au fost treisprezece tipuri diferite de pălării. Inca din perioada dinastieiWei-Jin oameni au folosit în continuare aceste pălării, cum ar fi, pălării de judecator, pălării mari, pălării de meșteșugari calificați, de munte,  pălării pătrate, Jian-Hua pălării, Que-Di pălării, pălării spadasin , Que-Fei pălării, pălării Jin-Xian, si multe altele. "în timpul dinastiei Han, rangul unui om și statut a fost indicat de stilul coroanei. În timpul dinastiei Han, o femeie a purtat un sacou scurt si o fusta lunga, si o centura decorative atârna până la genunchi. Un barbat era întotdeauna îmbrăcat într-un sacou scurt, pantaloni în stilul de nas de vițel, cu un tip de fusta scurta . Acest stil a fost la fel pentru toată lumea - muncitori, fermieri, oameni de afaceri, și oamenii de știință. În timpul perioadei de Wei-Jin, haina de Curtea a fost roșie, și îmbrăcăminte obisnuita a fost de tip purpuriu. În cartea Istoria antică a imperiului Wu - Povestea lui Lu Meng, se spune, "cere poporului care poartă haine albe  să fie Robul unui om de afaceri." Din această descriere, putem spune că albul a fost culoarea pentru oamenii obișnuiți. În această perioadă, accentul a fost pus pe sacou si fusta. Podoabele pentru  femei au fost foarte delicate, incluzand  cercei de aur, inele de argint, și brățări. Nu a fost o mare diferență în calitatea accesoriilor pentru femei intrecele  purtate în interiorul sau în afara palatului imperial.

http://img123.echo.cx/img123/948/han35le.th.jpg 

http://img123.echo.cx/img123/6033/han29rt.th.jpg


 


 

DINASTIA TANG

 Dinastia Tang a fost perioada cea mai înfloritoare, prosperă, splendida, și glorioasă a culturii si artei chineze antice. Stilul de îmbrăcăminte pentru femei în timpul dinastiei Tang este cel mai remarcabil din istoria Chinei. In Dinastia Tang tinuta a avut mai multe stiluri diferite, și a fost în continuă schimbare, ceea ce a permis stilului dinastiei Tang să rămână elegant, nobil și echilibrat, și pentru totdeauna unic și uimitor. Costumele din dinastia Tang sunt ca florile exotice din istoria Chinei. Calitatea materialului a fost deosebit de fin si delicat, si decoratiuni lucios. Caracteristicile din dinastia Tang sunt comprimate in  haine cu model distinctiv și natural, afișarea frumuseții, grația, și libertatea de la oameni pana la cer. Părul a fost aranjat pentru a acoperi tamplele si   a încadra fața, iar  rochiile  au fost low-cut cu o talie mare. Tinutele femeilor a constat într-o cămașă cu mâneci scurte și o fustă lungă sau o cămașă tip vrac cu mâneci, fustă lungă, și un șal. Parul a fost  ridicat într-un coc; hainele constai,in principal,intr-o jacheta  scurta sau cămașă și fustă lungă, cu un șal , cu maneci jumătate de lungime,pasarea  Phoenix a fost decorata pe partea degetelor  de pe[e pantofi de mătase sau pantofi tesute cu model de iarba. După prosperitatea  dinastiei Tang, mânecile au devenit mai flexibile și mai mari. În dinastia Tang, a fost introdusa "regula cu centura lata." Această convenție dicta calitatea și cantitatea de decoratiuni folosita pe centura pentru a indica rangul oficialilor guvernamentali. De exemplu, oficialii mai mici fata de primul rang purtau o sabie sau cutit, oficiali și generalii mai mare decât al treilea rang purtau centurile de jad, oficialii de-al patrulea și al cincilea rang purtau centuri de aur,  oficialii  de rangurile șase-și șapte  purtau centurile de argint . În schimb, oamenii obișnuiți ar putea purta doar un bronz mic sau un cuțit de fier.  

DINASTIA SONG


Îmbrăcăminte dinastiei Song pot fi împărțite în trei categorii de stil. Unul a fost conceput pentru împărăteasă, concubinele nobile, și femeile de toate nivelurile de "guvernare "; un alt stil numit "haine formale" a fost pentru oamenii obișnuiți, și un singur stil a fost casual pentru utilizarea de zi cu zi.Îmbrăcămintea destinata pentru oficialii guvernamentali ai Dinastiei Song a fost extrem de luxoasa, și chiar și oamenii obișnuiți erua  îmbrăcați foarte eleganti. Nu numai că au fost materiale elegant, dar, de asemenea, stiluri de coafura au fost foarte speciale. Unele erau împletite și atârnau în jos pe umăr, în timp ce unele au fost de tip nor cu ace delicate ce susțin  cu un model de phoenix de aur. Oamenii fără bani utilizatu decoratiuni din  hârtie în părul lor, parfum pe corp, și purtau pantofi cu flori brodate.  

DINASTIA YUAN


În timpul dinastiei Yuan, "vesmintgele Zhi Sun " au fost populare. Toti oficialii guvernamentali le purtau cand trebuia sa participe la sărbătorile din interiorul palatului. Muzicieni și gărzi de corp, deasemenea. Acest tip de îmbrăcăminte a fost purtat de către toate clasele de oameni, și ar putea fi realizate din materiale diferite de greutate și de calitate. Iarnă și vară îmbrăcăminte împăratului Zhi Sun a avut cincisprezece nivele/statute(de nivel de diviziune Zhi). Materialele si culorile au fost bine coordonate, așa cum au fost si  accesorii cum ar fi palarii.Hainele  de iarna ale oficiali guvernamentali aveau nivel noua, în timp ce hainele de vară au  avut nivelul paisprezece , au fost făcute din materiale de diferite culori și de  calitate diferita.Bi Jian a fost un strat de piele față-verso, purtate de clasele superioare și inferioare, care a fost un pic mai mult decât ma Gua (o rochie tradițională chineză purtate de bărbați).Pe Dinastia Yuan Mongolii a numit-o "pan zi da Wu," și a fost un articol de îmbrăcăminte care a fost potrivit pentru călărie și vânătoare, deoarece nu a avut guler și mâneci și a fost mai scurtă în față decât în spate. In Dinastia Yuan femeike  aristocrației au propriile lor stiluri de rochie. Aristocrații au fost mongoli care purtau haine de piele și pălării ca fiind tinuta lor naționalea.Îmbrăcăminte de jder și piele de oaie a fost foarte populara. Femeile purtau rochii lungi, cea mai mare parte largi, cu mâneci largi și manșete înguste. Pentru ca rochiile au fost atât de lungi, incat erau târâte pe jos , astfel încât nobilele aveau servitoare care le însoțesc, ca să aibă grijă de îmbrăcăminte. Rochiile, de multe ori fabricate din brocarturi roșu și aur brodate, mătase, blană și bucăți lungi de lână țesute, au avut umeri în formă de lunaDINASTIA MING

Hainele femeile nobile din Dinastia Ming aveau  trei gulere ,cu mâneci înguste. Lungimea hainei avea  de peste trei metri, dezvăluind fusta doar doi-trei centimetri, așa-numitul "pălărie de flori, haine fusta cu mâneci mari și gulere rotunde". Fusta contine țesături in culori deschise  de multe ori folosite la începutul dinastiei Ming.   Fusta la  începutul dinastiei Ming au fost toate de 6 inch latime. La sfârșitul dinastiei Ming, s-a schimbat de 8 la 10 inch. Fuste plisate au fost extrem de populare. Dimensiunea pliurilor a variat de la mici la mare și late. Fustele au fost, de asemenea, extrem de decorate. Un desen special, a fost numit "fusta ghirlanda cu dungi" sau "fusta coada de Phoenix ." Fiecare fâșie a fost făcut de o altă piesă de satin si  de culoare, și fiecare piesă a fost brodata cu un design de flori și-pasăre în fir de aur.  În cazul în care mai multe dintre aceste benzi decorate sau "ghirlande" s-au reunit la betelie, sub forma de o fusta, au fluturat și a dansat în vânt, de unde și numele de "Phoenix coada fusta." Alte fuste plisate populare au fost făcute dintr-o întrega bucată de mătase și cusute de mână în pliuri apropiate. Un fel de fusta au avut douăzeci și patru pliuri și a fost numit "fusta de jad." Dinastiei Ming a avut, de asemenea, un tip special de Cape. Datorita formei sale frumoase, a fost numit "nor roz Cape." Bărbații purtau de obicei o mantie cu o basma patrata si guler cerc. Acest articol de îmbrăcăminte a avut caracteristic mânecile  largi, marginile negre, un guler rotund albastru, și o panglică moale la turban tip curea neafra. Muncitorii au fost singurii care purtau pantaloni din stofa, care erau negrii. Ei au purtat, de asemenea lungi panze negre și paltoane cu poale largi. Costumele oficiale au fost rotunde din  satin si vesminte cu guler.  Acest stil de haină atârna un centimetru deasupra solului. Mânecile  au fost, dasemenea, suficient de lung pentru a acoperi mâinile. Pantofi de un  rosu aprins au fost dupa  model tipic.  


DINASTIA QING
Îmbrăcăminte manciurian-stil, cu mâneci scurte, înguste a fost cel mai popular popular mod de vestimentatie în timpul dinastiei Qing. Stilul a fost subțire și dreptunghiular în formă. Gulerul  a fost suficient de mare pentru a acoperi obrajii unei persoane și de a proteja fata. Întregul articol de îmbrăcăminte, care nu a fost aliniat, a fost tăiat direct de sus în jos și nu au talie. Nasturii palti au fost plasati pe partea din față-dreapta ca decor. Aveau două - trei mâneci false, și mâneci au fost suficient de lungi pentru a acoperi mâinile. Articolele  de îmbrăcăminte au fost de multe ori decorate cu modele brodate.Aspectul imbracamintei  de Qing  a prezentat o imagine solemna, ușor aroganta care impunea respect. A fost destul de unic.Qi haina (Chineză cheongsam rochie), și hainele scurte au forma unui pi pa (un instrument muzical chinezesc) frontal, mare si fata paralel, etc laterale ale articolelor de îmbrăcăminte, precum și guler și mâneci, ce au fost decorate cu insertii si broderii. Fuste și pantaloni decorate într-o varietate de moduri, inclusiv de imprimare vopsea și broderie. In Qing Dynasty femeile  au avut haine diferite pentru ocazii formale, obisnuite , și de afaceri. Rochiile de afaceri a fost pentru împărătese și ceilalți nobili până la 7 Pin (nivel). Haine formale au fost purtate la evenimente cum ar fi nunti sau la înmormântări. In interiorul palatului, hainele au fost decise în funcție de nivelul femeilor

 http://image2.sina.com.cn/ent/d/2003-12-25/2003-12-25_285_23.jpgEVOLUTIA VESTIMENTATIEI CHINEZE


 SURSE:
http://polaris.gseis.ucla.edu/yanglu/ECC_CULTURE_CLOTHING.HTM

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

LET'S VISIT KIM JAEJOONG

INTERVIU KIM SOO HYUN

THE MOON EMBRACING THE SUN

moonlight is setting

JYJ- FOUND YOU(LIVE)